mandag 27. juni 2011

En liten oppsummering

Vi har kommet til den offisielle slutten av vårt utviklingsarbeid.
Det vi har fått gjort i perioden er følgende:
Inspirasjonsdag for barna hvor de fikk se eksempler på hva man kan gjøre med photostory.
Barna har tatt bilder i nærmiljøet, barna har fått brukt kamera mer aktivt.
Tekstskaping har fått velge ut bilder og skapt historier til disse.Noen skrev vi tekst på, og noen leste barna inn selv.
Vi har latt barna velge ulik musikk, som de har lagt på historiene.
Barna har laget noen historier sammen og noen hver for seg.

Inspirasjonsdag med kino.
For å vise frem photostoryene barna har laget og for å inspirere resten av huset har vi hatt kinodag.
Barna har vært med på å lage kinobilletter, kiosksalg med popcorn, rosiner og vann.
Vi hadde forstillinger gjennom hele dagen og viste litt ulike historier.








Vi har også hatt filmvisning for foreldrene hvor vi viste frem alle filmene som barna har laget gjennom prosjektet.

søndag 1. mai 2011






Etter forrige aktivitet med en støvel og sko har vi laget en ny "film". Disse bildne har barna selv tatt. Denne "filmen " har vi kalt en støvel og sko. Jeg har i tillegg lagt til musikk.(handler om sko).




Ved neste anledning bestemte vi oss for å vise filmen for å høre hva de synes.
De som fikk se filmen i første omgang hadde ikke vært med på å lage den, men de ble  veldig begeistret og ville se den om og om igjen.
Barna som hadde tatt bildene skulle få anledning til å se filmen når vi skulle dele oss på formiddagen.
Vi satte opp projektor for å kunne vise den på storskjerm inne på avdelingen. (dagen før hadde vi fått hengt opp store hvite stoff på veggen som filmen skulle vises på) Ville filmen inspirere til ny lek?
Barna så litt på filmen og litt på sine egne skygger. Vi hadde i forkant lagt ut rekvister (sko) for å se om de ville bruke disse i leken.
Vi fikk erfare at skoene i seg selv var mer enn nok inspirasjon for lek, og at vi ikke hadde trengt å ha projektoren på.



                               Skoene ble til tog og de ble satt opp i en stor ring rundt" vannet".
                                 Den lille bukken bruse stanget (skoene var horn) den voksne
Her leker de at biene har gjemt seg under teppet. 
De har nettopp spist opp alle skoene og kastet de ut igjen.
Den minste bukken bruse prøver å stange dem.
Etterhvert endret leken seg.
 Regnbuefisken kom og ville dele alle skjellene"skoene" sine med de andre.













lørdag 30. april 2011

Noen tanker

Når vi jobber med photostory bruker vi loftet der de fleste pc-ene er plassert. Det fungerer veldig bra å være på et annet sted enn avdelingen når vi jobber (vi må bare huske på å gå på do først). Det er spennende å gå dit og det er lettere å jobbe uten å bli forstyrret. Barna vet hvor utstyret vi trenger befinner seg og fordeler bærejobbene opp til loftet. Der leker de gjemsel eller med en borg som står der, mens den voksne gjør klar pc-en.

Undertegnede er ikke speiselt datakyndig, så det blir mye konting og det er stadig noe som ikke går som det skal. Det som fungerer godt på pc-en hjemme, fungerer nødvendigvis ikke på pc-en i barnehagen. Heldigvis leker barna  og har det gøy mens problemene blir løst. Det gjør at det ikke blir stressende. Det går imidlertid raskere å komme i gang og finne ut av problemene for hver gang, og mestringsgleden er stor når noe endelig går som det skal. Mengdetrening er det som må til!

Har erfart at det er viktig å lage gode rutiner på å legge utstyr på riktig sted slik at det er lett å finne. Ikke minst er det viktig med gode kamerarutiner. Mye tid har blitt kastet bort på grunn av at kameraet er fullt med bilder, tomt for batteri eller at bildene er havnet et ukjent sted. 



mandag 18. april 2011

To nye prosjekter

Vi har de siste ukene jobbet med to nye photostoryprosjekter med henholdsvis 4- og femåringene.
4- åringene har vært på tur i nærområdet og tatt egne bilder. De bestemte selv hvor de ville gå og hva de ville ta bilde av. Barna har ikke tatt noe særlig bilder på egenhånd før, men de lærte fort å skru av og på kamera og å bruke zoomknappen. Det hendte at det kom noen fingre med, men ellers var de støe på hånden og gode til å sikte. Vi snakket om at vi skulle bruke bildene de tok til å lage en historie, men brukte ikke tiden underveis til å snakke noe om hva historien skulle handle om. I barnehagen overførte vi bildene og barna fikk velge hvilke bilder de ville ha med. Historien ble til underveis mens vi så på de forskjellige bildene. Barna fikk på headset og fortalte til bildene. Alle ville snakke og alle bidro til historien. Det virket som om barna syntes det var gøy at bildene var fra kjente og kjære ting i nærmiljøet. Det var mye snakk underveis om hva det var tatt bilde av, hvem som hadde tatt bildet og hva vi hadde gjort på turen.





5-åringene har også vært på tur i nærmiljøet. De snakket om at de skulle ta bilder på turen og lage en historie til dem. Barna kunne ta bilder av det de ville, men trengte oppmuntring av den voksne for å ta bilder (det var mer interessant å bare leke). Barna begynte etterhvert å bygge opp et miljø med naturmaterialer. De fant ut at de trengte dyr som kunne være i miljøene. Barna løp inn i barnehagen og kom tilbake med en løve og en tiger. Disse ble lagt i miljøene og barna diktet en historie om dem. Barna trengte fremdeles oppmuntring til å ta bildene.

søndag 10. april 2011

En støvel og en sko

Disse to ukene som har vært har vi ikke fått til så mye som vi ønsket. Den ene formiddagen kom vi så langt som å få printet ut bildene, før en i personalgruppa måtte hjem. Vi var i utganspunktet for lite personale på grunn av sykdom på huset og at jeg har den siste uken vært 3 dager på skolen. 
Men den ene formiddagen fikk jeg en gylden mulighet til å ha en aktivitet med fire barn. Jeg fant ut at jeg ville legge ut  mange forskjellige skopar inne på ett rom for å se reaksjonen til barna. 
Den første reaksjonen jeg fikk var ; så mange sko det var her da?  hvorfor ligger de her ute?
Jeg spurte om de ville leke med skoene og ta bilder av dem.

Dermed var leken i gang.  Barna gikk  inn i fantasilek med en gang. Skoene ble til bro, hus, tårn, borg  de fordelte ulike roller osv. Noen av barna var mer ivrig å knipse bilder av skoene, seg selv, av de andre barna. Jeg passet på at de fikk holde på i fred og ro frem til lunsj. 
Her er noen av bildene som barna tok i denne leken.




mandag 28. mars 2011

De første ukene.

Vi har jobbet med photostory med 4-og 5-åringene. De ble delt i to grupper etter alder. Vi startet det hele med en inspirasjonsdag hvor de fikk se fire forskjellige ferdiglagde photostoryer på projektor. Deriblant en som de tidligere har vært med på å lage selv gjennom tekstskaping og tegninger. De fikk på slutten av dagen synge i mikrofon og legge sangen på en av historiene.

4-åringene: Skulle lage tekst til bilder av en skogstur barna har vært på tidligere. Barna ble presentert for foto som var printet ut på forhånd. De fikk velge seg fire bilder hver som vi skulle bruke til en felles historie. Barna ville imidlertid lage en historie hver, så vi valgte å starte med det. Et og et barn fikk sitte alene foran pc-en og sette tekst til sine bilder. Det var veldig forskjellig hvor mye hjelp de trengte til å skape historiene sine. Et barn snakket mye helt til vi satte oss foran pc-en for å så bli stille, mens et annet hadde så mye å fortelle at vi nesten ikke fikk plass til teksten på bildene. Etter at alle hadde laget ferdig sin historie og lagt på musikk, fikk barna se på hverandres historier. Vi så dem flere ganger etter ønske fra barna. Det virket som om de hentet inspirasjon fra hverandres historier, og plutselig hadde de barna som hadde laget korte historier mye mer å fortelle.

5-åringene: Startet  med å gå tur utenfor barnehagen. Intensjonen var at barna skulle ta bilder selv for å bruke til en historie. Det var imidlertid mye morsomere å leke enn å ta bilder, så det ble til at den voksne tok seg av fotograferingen. Katten til et av barna dukket opp og ble viet stor interesse. Den ble fulgt og fotografert på sin tur, og barna laget i etterkant en historie om katten. Historien ble til gjennom at barna fikk velge ut bilder på pc-en. Barna fikk headsett på seg og fikk fortelle i mikrofonen til et bilde hver. Noen syntes det var litt skummelt og sto over turen sin, men etterhvert ble alle med. Etterpå fikk barna se historien de hadde laget sammen. 
                                                                                                             Gry









torsdag 17. mars 2011

Første og andre uke av utviklingsarbeidet

Her er forrige ukes prosjekt.
Denne historien er laget sammen med tre barn i alderen 4-5 år.
Vi hadde med bilder fra vinter i skogen som er tatt av barna selv .
Den voksne fortalte i forkant litt om at disse bildene var trollbilder. Da løp fantasien
avgårde omtrent før de fikk se bildene.
Barna var med på å plukke ut bilder som skulle være med i historien.
De diskuterte litt underveis fordi et av barna ble lei seg for at historien ikke gikk den veien hun ville.
Men det gikk greit når de snakket om at de skulle lage den sammen. 
Etter at de hadde diktet ferdig, observerte den voksne at de gikk rett inn i  rollelek og begynte å leke troll i skogen.
Musikken vi har satt til i etterkant.
Den heter trollgrottan
Den er lastet ned fra multimediabyrån@skolverket.se



Andre uke av utviklingsarbeidet.


I dag fikk barna se filmen som de hadde vært med på å lage.
 Før de fikk se den  fortalte at vi hadde satt på troll musikk
Noen av kommentarene de kom med da de hadde sett filmen var : Å det var spennende,
 litt skummelt, å det var fint, det høres ut som troll .
Det ville gjerne lage en til.

Men det ble for mye forstyrrelser rundt barna i dag ,både fra andre barn og voksne.
Teknisk utstyr som sviktet, mye ventetid fordi nytt utstyr måtte finnes frem osv,
Det endte med at to av barna mistet interessen og ville ut å leke.
Det endte med min kollega satt igjen med et barn , men de fikk laget en ny historie.
Her er den.


                               

lørdag 12. mars 2011

Så var vi i gang.

Første uken av praksisen er overstått. Har fått begynt så smått på prosjektet.
Jeg har gjennomgått fotostory med en kollega og dette var ikke så vanskelig å ta i bruk. 
Vi fikk satt inn noen bilder og lagt til lyd som vi hentet fra multimediabyrået.skolverket.se. Vi gleder oss til å få prøvd ut mer i de neste ukene. Skal få lagt ut en snutt av det vi lagde senere.
                                                           
                                                                         Fotostory
http://www.multimedia.skolverket.se



                                                                                                 Anne Britt


fredag 25. februar 2011

Ordtak

        Ett ordtak som vi kan ta med oss på veien.

Alle voksne har en gnist i seg,
alt vi trenger å gjøre er å tenne den!!

mandag 21. februar 2011

I etterkant


I etterkant av dette møtet har vi klart å skaffe frem en skrivepult og en data som skal stå på den ene avdelingen ,men brukes av begge avdelingene som skal drive utviklingsarbeid.


søndag 20. februar 2011

World Cafè hos moselurven


World café




Vi har fått gjennomført vårt første World Cafè  i forbindelse med vårt utviklingsarbeid i barnhagen.
Spørsmålet som vi diskuterte  på cafén!
Hvordan kan vi jobbe med fotostory med dramaperspektiv sammen med barna på våre to avdelinger?

Noe av det som kom frem under samtalene var følgende:

Tilgengeliget og utstyr. Hva har vi  og hva trenger vi?
Tid og gjennomføring
Opplæring og kurs.
Flere ideer til innhold og inspirasjon til fotostory.
Aldersgrupper. Skal alle?Gruppestørrelse.
Tid til møte og refleksjon underveis i prosjektet.
Organisering.





Gode tilbakemeldinger etter Cafèmøtet.

  • Veldig hyggelig og bra måte for å skape diskusjon og samtale rundt prosjektet.
  • Synes vi skulle hatt det oftere! Også gjennom prosjektet for eventuelt oppfølging og veldig nyttig for videre utvikling.
  • Og for noe som er helt nytt. Pangstart!
  • Veldig fin måte å starte på. Alle har fått være med å idèmyldre. Viktig å få fulgt opp en så bra start! – en ny Cafè hvor en setter opp tydelige ”rammer” med utgangspunkt i denne kvelden. Bra kveld 
  • Lengre tid hver ”stasjon” Veldig gøy og spennende prosjekt 
  • Bra gjennomføring, hadde vært fint med en oppfølgings Cafè når vi har startet prosjektet!